Mouh

Om aan te tonen hoe veel impact global warming heeft op de aarde heb ik een prototype gemaakt over het leefgebied van de ijsbeer. Het verhaal wordt verteld aan de hand van 30 foto’s waar op een ijsbeer te zien is in zijn natuurlijke leefomgeving. De gebruiker begint bij een ijsbeer die nog veel poolijs om zich heen heeft. Hoe verder de gebruiker komt hoe minder poolijs er in de omgeving te zien is. Om te eindigen met een overleden ijsbeer zonder ijs in de omgeving.

Bij deze opdracht ben ik begonnen met het bedenken van een boodschap die aan de hand van 30 afbeeldingen kan worden overgebracht. Zo kwam ik bij global warming, een onderwerp die iedereen aangaat maar veel mensen niet willen zien. De gevolgen van de klimaatverandering zien op de Noordpool al duidelijk merkbaar. Voor de ijsberen die daar leven heeft dit grote gevolgen omdat zijn leefgebied letterlijk wegsmelt en daarom trekken deze dieren steeds verder naar het zuider. Daarom heb ik gekozen om 30 foto’s te gebruiken waarop je duidelijk de transitie ziet van het leefgebied van de ijsbeer.

een kleine selectie van de 30 afbeeldingen

Om de boodschap krachtiger te maken is er op de achtergrond een poolwind te horen die steeds harder wordt. Ook is het mogelijk om uitleg te krijgen van een expert over de gevolgen van klimaatverandering op de Noordpool. Zie de video hier onder.

video demonstratie van het prototype inclusief achtergrondgeluid en uitleg van experts

Hier onder een van de schermen uit het prototype met uitleg over UI.

1.2: om naar de volgende of vorige foto te gaan kunnen de pijltjes worden gebruikt.
1.3: om het verhaal meer immersive te maken kan de gebruiker op het luidspreker icoon klikken voor gesproken uitleg van een narrator.
1.0: om naar een bepaalde afbeelding te navigeren kan de gebruiker op het kompas drukken om vervolgens een foto te kiezen. Ik heb gekozen voor een kompas omdat de ijsbeer steeds verder naar het zuiden moet trekken en de gebruiker dus ook van noord naar zuid navigeert.
1.0: Met het kompas kan de gebruiker door de afbeeldingen navigeren. De streepjes geven aan welke afbeeldingen de gebruiker als gehad heeft en de rode pijl geeft aan bij welke afbeelding de gebruiker zich bevind.





Gebruikte tools:
Photoshop, Illustrator, XD, Premiere Pro, Audition

link naar XD prototype:
https://xd.adobe.com/view/7457e440-c6b1-418f-62fd-568f01911f41-0266/